Tips

Als u tijdelijk weg bent of met vakantie, let dan op onderstaande zaken. Wie zich verder wil wapenen tegen inbraak, kan overwegen om een goede verzekering af te sluiten. Dit voorkomt geen inbraak, maar kan wel veel extra leed verzachten na een inbraak.

Laat uw huis er bewoont uitzien, als je ’s avonds weg bent laat dan een lichtje aan staan. Of als u op vakantie bent, maak dan gebruik van een tijdschakelaar (uit het zicht plaatsen). Overdag is het verstandig om een opengeslagen krant of kopje met schotel op tafel achter te laten, dit geeft de indruk dat er nog iemand in huis is.

Geen waardevolle spullen in het zicht, laat geen mobieltje, laptops of sieraden in het zicht liggen, dit verhoogt de kans op een inbraak aanzienlijk. Aangeraden wordt om een platte LCD tv zodanig in huis op te stellen dat je hem niet vanaf de straat kan zien. Laat de LCD tv aan de muur monteren, het is voor inbrekers extra lastig om deze schadevrij mee te nemen.

Bargoense tekens. Controleer regelmatig of er geen Bargoense tekens (kruisjes, vierkanten en cirkels aangebracht met krijt) bij uw voordeur of huisnummer zijn gekalkt. Verwijder deze tekens en licht de politie in.

Laat geen touwtjes of trekkoorden uit uw brievenbus hangen. Handig voor uw kinderen om via de buitenkant de deur open te doen (je hebt immers geen sleutel nodig), maar dit touwtje werkt ook goed voor inbrekers.

Geef nooit in een rouwadvertentie zomaar datum, tijd (en uw woonadres) tijdens de uitvaart weg. Inbrekers lezen ook de krant en als men van een rouwplechtigheid terugkomt, kan het gebeuren dat inbrekers van uw afwezigheid misbruik hebben gemaakt.

Zorg ervoor dat er geen bomen, struiken of struikjes aan de zijkant vlak bij uw voordeur worden geplant. Dit geeft inbrekers de gelegenheid om beschut, zonder pottenkijkers, de voordeur te forceren.

Laat geen losse gebruiksvoorwerpen buiten rond uw huis en tuin slingeren. Inbrekers gebruiken dit soort materialen om via de ‘hengelmethode’ uw huis binnen te dringen.

Label nooit uw huissleutels, raakt u deze sleutels onverhoopt kwijt, dan kunt u alle toegangssloten van uw huis gaan veranderen. Haal bestaande labels met uw woonadres eraf.

Sluit altijd uw voordeur af (nachtslot) als u met vakantie gaat, maar ook als u maar even de deur uit bent. Doe dit zeker als er een brievenbus in de deur aanwezig is. Het zal niet voor de eerste keer zijn dat inbrekers met een metaaldraad via de brievenbus het slot aan de binnenkant open hengelen.  Met het afsluiten van het slot aan de buitenkant voorkomt u deze inbraakmethode.

Sluit bij afwezigheid alle ramen, bovenlichten en dakramen af van uw huis, ook het WC-raampje, de kelderraampjes en het raampje van de badkamer. Helaas slagen inbrekers er ook in om via deze raampjes binnen te klimmen, plaats daarom de barrièrestang.

Gaat u op vakantie, schakel uw telefoon door via (ster-21) *21 (KPN-telecom). Via deze methode wordt uw telefoonnummer doorgeschakeld naar een familielid of kennis die dan de telefoon opneemt. De beller heeft dan de indruk dat er bij u iemand thuis is.

Bel bij onraad altijd de politie, via het alarmnummer 112. Hoe sneller de politie ter plaatse, des te sneller kunnen inbrekers worden opgepakt.

 

 

Keurmerk
www.geeninbraak.nl is
onderdeel van BK&O Epe